Lijkt het je leuk om een speurtocht te organiseren, maar worstel je met de vraag: Hoe lang duurt een speurtocht eigenlijk? Lees dan verder. In dit artikel geven we je meer informatie over hoe lang je de speurtocht kunt maken en hoe je de lengte kunt beïnvloeden.
1. Jonge kinderen
Hoe lang een speurtocht kan duren, hangt sterk af van de leeftijd van de kinderen. Voor de kleintjes in de onderbouw van de basisschool is een speurtocht van ongeveer 1 uur tot maximaal 1 anderhalf uur vaak ideaal. Hun aandachtsspanne kan kort zijn, dus een kortere zoektocht houdt het avontuur boeiend en behapbaar. Als je toch graag een langere route wilt lopen, dan kun je overwegen om halverwege een pauze in te lassen. Laat de kinderen bijvoorbeeld lekker spelen in de speeltuin.
2. Midden- en bovenbouw
Voor kinderen in de midden- of bovenbouw van de basisschool kun je de duur van de speurtocht iets verlengen. Een tijdsbestek van 1,5 tot 2 uur geeft hen genoeg tijd om de uitdagingen aan te gaan en zich onder te dompelen in het avontuur zonder dat het te langdradig wordt. Je kunt de opdrachten dus iets ingewikkelder maken en de route iets langer.
3. Plan voldoende tijd voor start en finish
Denk niet alleen aan de daadwerkelijke speurtocht, maar plan ook voldoende tijd voor het starten en het afronden van het avontuur. Begroet de kinderen enthousiast, leg de regels uit en geef ze een voorproefje van het avontuur dat voor hen ligt. Aan het einde, bij de finish, zorg voor een feestelijke afsluiting en eventuele prijsuitreiking.
4. Flexibiliteit: pas het aan de groep aan
Elke groep kinderen is uniek, dus wees flexibel. Als je merkt dat de kinderen nog steeds enthousiast zijn en je bent bijna aan het eind van je uitgezette route, dan kun je overwegen om een paar bonusopdrachten toe te voegen. Dit kunnen kleine extra activiteiten zijn zoals een zoektocht naar speciale voorwerpen of het oplossen van extra puzzels. Het inkorten van de route is vaak minder makkelijk. Onze tip is daarom om de basisroute niet te lang te maken en bonusopdrachten achter de hand te houden als de kinderen het erg leuk vinden.
5. De invloed van het weer
Natuurlijk is het weer belangrijk om te bepalen hoe lang je speurtocht duurt. Als het weer erg warm is of juist erg koud, is het belangrijk om de speurtocht niet te lang te maken en de spelletjes niet te lang te laten duren. Dat gezegd hebbende, vinden kinderen een speurtocht vaak onder alle weersomstandigheden wel leuk. Wees dus niet te bang om een speurtocht te organiseren, ook onder mindere omstandigheden.
6. Actieve pauzes
Om de speurtocht langer te laten duren, kun je af en toe actieve pauzes toevoegen. Stop bijvoorbeeld op strategische punten voor een kleine picknick, haal een ijsje bij de cafetaria of doe een leuk actief spel in een speeltuin op de route. Hoe lang de pauze duurt, laat je afhangen van het energieniveau en behoefte van de kinderen.
7. Lengte bepalen
Hoe weet je hoe lang de route die door jou bedacht is, gaat duren? Simpel: loop de bedachte route vooraf zelf. En hoe er rekening mee dat de kinderen 1,5 tot 2 maal zo snel door de route gaan, doordat veel kinderen gaan rennen. Schat vervolgens in hoe lang de opdrachten/spelletjes die je hebt bedacht ongeveer duren en je hebt een inschatting van de tijd. Kijk naar de eerdere tips over flexibiliteit en realiseer je dat het altijd anders kan lopen dan van te voren ingeschat.
We hopen dat we je hiermee iets op weg hebben geholpen met de vraag: Hoe lang duurt een speurtocht? Wil je je geen zorgen hoeven maken over het verhaal en de opdrachten? Check dan onze kant-en-klare speurtochten, zodat je alleen de route nog maar uit hoeft te zetten!